Koffie

Er bestaan verschillende soorten Koffie, oftewel koffieplanten, groene struiken behoren tot de botanische familie van de Rubiaceeën. Arabica is de kostbaarste kwaliteit en vertegenwoordigt 59 procent van de koffieproductie ter wereld. Arabica is afkomstig uit de bergachtige streken in Ethiopië, en gevoelig voor warmte en vocht. Deze koffieplant groeit op meer dan 900 meter hoogte, soms zelfs op 2000-2500 meter hoogte. Hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter de organoleptische kwaliteit van de gebrande koffieboon.

Een koffieboon is niets anders dan het zaad van de koffieplant en bevindt zich in de vrucht. De vrucht bevat twee zaden die zijn omhuld door een vlies (hoornschil) en plantenslijm of een laag suikerpulp. De Arabica koffieboon is plat en langwerpig met een kronkelige gleuf. Genetisch is de Arabica de enige soort Coffeau met 44 chromosomen. Scheikundig gezien varieert het cafeïnegehalte van 0,9 tot 1,7 procent.

Arabica koffiebonen zorgen voor zeer geurige, zachte, ronde, lichtzure en vaak chocoladeachtige espresso met een nasmaak van karamel en een aangenaam tikkeltje bitterheid. De crèmelaag is licht nootkleurig en neigt naar roodbruin.

Koffie is gezond

De laatste twee eeuwen zijn weinig stoffen – vanuit klinisch oogpunt – zo intens bestudeerd als koffie. Geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat koffie slecht is. Er zijn wel veel onderzoeken waaruit de gunstige effecten van koffie en het belangrijkste actieve bestanddeel – cafeïne – blijken.
Omstreeks 1500 dronken de Jemenitische wijze soefi’s al koffie om wakker te blijven tijdens het bidden. Toen koffie zich in Europa verspreidde, in het begin van 1600, werd het beschouwd als een medicijn. De cafeïne in de koffie, – begin 800 in Duitsland ontdekt door de jonge arts Ferdinand Runge, hierin aangespoord door een ontmoeting met Johann Wolfgang Goethe -, stimuleert het centrale zenuwstelsel, vergroot de alertheid, verbetert het humeur en bevordert de ademhaling en de spijsvertering. Daarnaast zwakt het hongergevoel af en kan daarmee een goede hulp zijn bij diëten. 

Enkele studies suggereren dat een kopje koffie de symptomen van migraine enigszins verlicht. Recente studies hebben ook enkele oude fabeltjes de wereld uit geholpen: bij verstandige hoeveelheden verstoort koffie de nachtrust niet en is het ook niet slecht voor het hart. Sterker nog, koffie heeft een preventieve werking voor enkele ernstige ziekten, zoals de Alzheimer en Parkinson. Bovendien bevat koffie antioxiderende stoffen die bijdragen aan het elimineren van vrije radicalen. Smaak en gezondheid gaan dus hand in hand. Een kopje espresso combineert de meeste smaak met het laagste cafeïnegehalte. Wat betreft de melanges: honderd procent zuivere Arabica melanges bevatten een cafeïnegehalte van circa 1,3 procent. Dat is slechts de helft van melanges op basis van Robustabonen.

Cafeïne

Cafeïne is smaakloos, en wordt slechts waargenomen als ‘een tikkeltje bitter’. Onder de microscoop heeft cafeïne de vorm van lange prismatische flexibele kristallen met onregelmatige contouren. Cafeïne komt voor in koffie, (groene) thee, chocolade, coladranken, guarana en met name dranken die gedistilleerd worden uit struiken die groeien in Zuid-Amerika

Koffie bij HiP

HiP serveert voor u koffie van Ionia. Wij hebben gekozen voor Ionia omdat het een bedrijf is wat duurzaam en maatschappelijk onderneemt en de hoogste kwaliteit in acht neemt. Zo verzorgen zij trainingen voor ons personeel, en bemoeien zij zich intensief met de apparatuur voor de bereiding van de koffie, alles met het oog om voor u een zo goed mogelijke smaakbeleving te garanderen. Deze filosofie sluit naadloos aan bij die van HiP.

Bel ons direct