Asperges

De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao.

reserverenBelangrijkste verschillen
De witte asperge groeit in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond.
Daarnaast moet wit altijd goed worden geschild en bij groene asperges alleen de dikke (16-20mm). Bij paarse asperges hoeft alleen het onderste stukje van de stengel afgesneden te worden.

Witte asperges
De meest verkochte (en geproduceerde) asperges in Nederland zijn wit (97%).

Groene asperges
Slechts 3% bestaat uit groene asperges. In landen zoals Engeland en Italië worden voornamelijk groene asperges geconsumeerd. Nederlandse restaurants bieden steeds vaker gerechten met groene asperges van eigen bodem.

Paarse asperges
Ook worden er op zeer kleine schaal paarse asperges geproduceerd en aangeboden. 
De paarse asperge kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

Vanaf het officiële startsein van het aspergeseizoen zal u asperges bij HiP op de kaart kunnen vinden.