Biologisch

Biologisch

Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Behalve eten kan het ook om katoen gaan, of verzorgingsproducten. Het gaat altijd om leven: om producten afkomstig van planten of dieren. Daarom zijn Biologische producten geproduceerd:

Landbouw

De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de zogenaamde Beginselen van de Biologische Landbouw. Dit zijn:

In Nederland controleert de organisatie Skal (www.skal.nl) of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Daarom is het woord ‘biologisch’ namelijk wettelijk beschermd. De eisen zijn erop gericht zo natuurlijk mogelijke voeding te produceren. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch.

Skal is door de overheid aangewezen om deze taak uit te voeren. Daarom is Skal onafhankelijk en controleert de bedrijven door aangekondigde en onaangekondigde inspecties, door monsters te nemen en toezicht te houden.

Veeteelt

De biologische veeteelt streeft naar gezonde en weerbare dieren, die op een zo natuurlijke mogelijke manier gehouden worden.

Kenmerken van biologische veeteelt:

Groenten en fruit

Biologische groenten en fruit staan altijd met hun wortels in de grond. Ook in de kasteelt. Omdat de wortels in de grond zoeken naar voedingsstoffen waardoor ze zich tot sterke planten ontwikkelen.

De biologische boer gebruikt geen kunstmest, maar natuurlijke mest om de bodem vruchtbaar te maken. En geen chemische middelen, maar de natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes om luizen in toom te houden.

De gewassen krijgen vaak meer tijd om te groeien, wat de smaak en kwaliteit ten goede komt.

Biologisch bij HiP

In het kader van duurzaam en maatschappelijk ondernemen draagt ook HiP zijn steentje bij. Dit doen wij onder andere door kritisch te zijn op de producten die wij u voorschotelen. Zo voeren wij een biologische wijn op onze wijnkaart en zijn ook al onze kazen biologisch geproduceerd.

Bekenden over biologisch voedsel

Doutzen Kroes: voor iedereen
Topmodel Doutzen Kroes maakt er geen geheim van dat ze biologisch eet. Daarom pleitte ze via Twitter zelfs voor een samenwerking tussen Ekoplaza en Albert Heijn voor meer biologische producten. Ze blijft in vorm door veel beweging en gezond eten. “Ook eten we biologisch en draagt Phyllon biologisch afbreekbare pampers. Mensen zullen misschien zeggen: je hebt makkelijk praten, jij kunt het betalen. Maar mijn ouders hebben ook altijd biologisch gegeten en wij waren gewoon een middenklasse gezin. Het kan wel.”

Topsporters: biologisch bevordert prestaties
Veel topsporters hebben iets met bio. ‘Gouden’ Epke Zonderland gebruikt o.a. biologische spirulina en olie. Windsurfkampioen Dorian is opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel. ‘Voedsel zonder additieven, dat is het beste voor zijn lichaam. Vooral tijdens trainingen en toernooien (…). Hij zorgt goed voor zichzelf.’ aldus de moeder van Dorian. Olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij is erg vóór biologische voeding, omdat daar meer voedingsstoffen inzitten. Oud-schaatser en boerenzoon Erben Wennemars vertelde in het Lekker naar de Boer-magazine: ‘Biologisch past bij mijn idee van goed, gezond en zuiver leven.’ Oud-voetballer David Nascimento speelde door tot zijn 38ste. Op de vraag hoe hij zo lang fit kon blijven antwoordde hij: ‘Ik eet al jaren biologisch. (…) Het is bewezen dat het de prestaties van een sporter bevordert.’

Call Now ButtonBel ons direct