Biologisch

Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Behalve eten kan het ook om katoen gaan, of verzorgingsproducten. Het gaat altijd om leven: om producten afkomstig van planten of dieren.

radijsBiologische producten zijn geproduceerd:

Landbouw

De kernwaarden van de biologische landbouw zijn internationaal vastgelegd in de zogenaamde Beginselen van de Biologische Landbouw. Dit zijn:

In Nederland controleert de organisatie Skal (www.skal.nl) of producten daadwerkelijk biologisch zijn. Alleen al het woord ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd. De eisen zijn erop gericht zo natuurlijk mogelijke voeding te produceren. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch.

Skal is door de overheid aangewezen om deze taak uit te voeren. Skal is onafhankelijk en controleert de bedrijven door aangekondigde en onaangekondigde inspecties, door monsters te nemen en toezicht te houden.

Veeteelt

De biologische veeteelt streeft naar gezonde en weerbare dieren, die op een zo natuurlijke mogelijke manier gehouden worden.

Kenmerken van biologische veeteelt:

Groenten en fruitfruit

Biologische groenten en fruit staan altijd met hun wortels in de grond. Ook in de kasteelt. De wortels zoeken in de grond naar voedingsstoffen waardoor ze zich tot sterke planten ontwikkelen.

De biologische boer gebruikt geen kunstmest, maar natuurlijke mest om de bodem vruchtbaar te maken. En geen chemische middelen, maar de natuurlijke vijand zoals lieveheersbeestjes om luizen in toom te houden.

De gewassen krijgen vaak meer tijd om te groeien, wat de smaak en kwaliteit ten goede komt.

Biologisch bij HiP

In het kader van duurzaam en maatschappelijk ondernemen draagt ook HiP zijn steentje bij. Dit doen wij onder andere door kritisch te zijn op de producten die wij u voorschotelen. Zo voeren wij een biologische wijn op onze wijnkaart en zijn ook al onze kazen biologisch geproduceerd.

Bekenden over biologisch voedsel

Doutzen Kroes: voor iedereen
Topmodel Doutzen Kroes maakt er geen geheim van dat ze biologisch eet. Via twitter pleitte ze zelfs voor een samenwerking tussen Ekoplaza en Albert Heijn voor meer biologische producten. Ze blijft in vorm door veel beweging en gezond eten. “Ook eten we biologisch en draagt Phyllon biologisch afbreekbare pampers. Mensen zullen misschien zeggen: je hebt makkelijk praten, jij kunt het betalen. Maar mijn ouders hebben ook altijd biologisch gegeten en wij waren gewoon een middenklasse gezin. Het kan wel.”

Topsporters: biologisch bevordert prestaties
Veel topsporters hebben iets met bio. ‘Gouden’ Epke Zonderland gebruikt o.a. biologische spirulina en olie. Windsurfkampioen Dorian is opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel. ‘Voedsel zonder additieven, dat is het beste voor zijn lichaam. Vooral tijdens trainingen en toernooien (…). Hij zorgt goed voor zichzelf.’ aldus de moeder van Dorian. Olympisch kampioene Nicolien Sauerbreij is erg vóór biologische voeding, omdat daar meer voedingsstoffen inzitten. Oud-schaatser en boerenzoon Erben Wennemars vertelde in het Lekker naar de Boer-magazine: ‘Biologisch past bij mijn idee van goed, gezond en zuiver leven.’ Oud-voetballer David Nascimento speelde door tot zijn 38ste. Op de vraag hoe hij zo lang fit kon blijven antwoordde hij: ‘Ik eet al jaren biologisch. (…) Het is bewezen dat het de prestaties van een sporter bevordert.’

Pierre Wind: voor echte smaak
Pierre Wind is topkok en ambassadeur van de smaak. Hij is drijvende kracht achter de Smaaklessen en veel meer: “Biologisch is echt fantastisch, daar zitten mooie dingen bij. Als je een biologische komkommer eet, is dat echt een wezenloos verschil met een niet-biologische komkommer, het mondgevoel is al heel anders. Kokologisch is dat een grote inspiratiebron voor mij. Ik ben opgevoed in sterrenzaken, om te genieten van mooie producten. Dat hoeft niet altijd truffel te zijn. Als je mij een echt rijpe mango of tomaat geef, kan ik bij wijze van spreken een uur lang in coma liggen van genot. Maar het is wel een zoektocht naar die echt lekkere producten.”

Michelle Obama: voor de gezondheid van je kind
Michelle Obama, de vrouw van de Amerikaanse president, heeft haar eigen biologische moestuin op het gazon van het Witte Huis. Het is een publiek geheim dat de familie Obama biologisch eet. Michelle zegt hierover: “Vorig jaar begon de weegschaal van mijn negen jaar oude dochter wel erg door te zakken. Dus gingen we eens naar onze voorraadkasten kijken.” Ze realiseerde zich dat ze als gezin bijna geen vers eten aten. “We nemen een zogenaamd fruitdrankje, en denken dat dat sap is. Dan ga je de etiketten lezen en kom je erachter dat overal maïsstroop in zit. Wel, tegenwoordig hebben we andere dingen in huis, zoals een schaal met vers fruit.”

Katja Schuurman en Ruud de Wild: voor het dierenwelzijn
Katja Schuurman eet soms wel vlees, maar koopt het zelf niet. “Waar het mij vooral om gaat is dat dieren een dierwaardig bestaan hebben gehad. Ik ben groot voorstander van biologisch vlees.”
Ruud de Wild: “Vlees eten, best, maar zorg dat die beesten het OK hebben gehad. Dat geldt ook voor melk en eieren trouwens. Biologisch kost een paar centen meer, maar voor zo’n dier is het een wereld van verschil.” (bron: www.eetgeendierenleed.nl)

Gordon: het was zo heerlijk op de bioboerderij
Zanger Gordon ondervond in het programma “Gillend naar huis” hoe heerlijk het biologische landleven kan zijn. Hij bezocht in Ibiza een biofarm waar hij samen met twee Nederlandse meisjes zijn eigen eten bij elkaar plukte. Hij genoot van een biologische maïskolf direct uit de tuin: “Het lijkt wel of er boter en suiker op zit”. Hij begon met gezonde scepsis, maar na afloop gaf hij de hoogste score die hij tot nu toe in het programma had uitgedeeld: 5 sterren. “Heerlijk. Je komt helemaal tot rust. Gezond eten. Goede omgeving. Frisse lucht. Het is echt een aanrader.” U kunt de aflevering hier nakijken: seizoen 1, aflevering 2.

Prof Arnold Heertje: omdat het de échte economie is
“Ik denk niet zoals traditionele economen vanuit financiele plaatjes. Het gaat niet om financiën, maar om de welvaart van de mens, om behoeftebevrediging. Die behoeften zijn voor een deel in geld uit te drukken, maar voor een groot deel niet. Veel zaken zijn per definitie niet te meten. Dat is de les die de economische crisis ons leert. Lange tijd stond kwantiteit centraal. Nu gaan veel mensen op zoek naar kwaliteit. De opbrengst van de natuur, van biologisch eten, stijgt uit boven eendimensionale begrippen als duur of goedkoop.”

Boer Joris: omdat het zijn geld waard is
Boer Joris Kollewijn was de jonge biologische boer bij de allereerste editie van Boer zoekt Vrouw. Volgens velen het “lekkere ding”. Hij legt uit waarom zijn biologisch-dynamische groenten duurder zijn. “Ik spuit niet tegen onkruid, dus dat moeten we er handmatig uithalen. Dat betekent meer werk en hogere kosten. We kiezen ook voor robuuste rassen. Die groeien langzamer en leveren minder productie. Maar die zorgen er wel voor dat we minder last hebben van ziektes en schimmels.” Kortom: er zit meer werk en aandacht in. Zie ook dit filmpje. (Boer Joris komt in beeld na 17 minuten. U kunt vooruit spoelen!)

 

Bel ons direct