Kerst

Kerst

Kerstmis (veelal zo aangeduid door Rooms-katholieken), kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) of het geboortefeest van de Heer is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.

Verschillende elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op voorchristelijke en Germaanse tradities. Het feest is in de recente geschiedenis in grote delen van de westerse wereld in hoge mate geseculariseerd.

Hoewel Pasen theologisch gezien veel belangrijker is, wordt buiten de Liturgie het kerstfeest in het Westen veel nadrukkelijker gevierd. In het christelijke Oosten is ook buiten de Kerk het Paasfeest belangrijker en speelt daarnaast het feest van Epifanie een belangrijkere rol. In de Ethiopisch-orthodoxe Kerk is Epifanie (Timkat in het Amhaars) zelfs de belangrijkste christelijke feestdag. 

Kerst bij HiP

Eerste kerstdag is HiP Alexandrium gesloten.
Op tweede kerstdag zullen wij een gezellige kerstbrunch verzorgen. En ’s avonds een kerstdiner. Beide arrangementen is uitsluitend op basis van reservering. Tussen de kerstbrunch en het kerstdiner is HiP gesloten om de zaak om te bouwen voor het diner.
Wij hebben de prijzen wederom zeer laag gehouden om het voor (bijna) iedereen mogelijk te maken om Kerstfeest buiten de deur te vieren.

Kerstbrunchbrood

De brunch is verdeeld in 2 zittingen de eerste zit start om 10:30 en de tweede zit om 13:00. 
U mag dan onbeperkt twee uur van het uitgebreide kerstbuffet gebruikmaken (dranken zijn niet inbegrepen). De Kerstbrunch bieden wij aan voor slechts € 14,50 per persoon.

Wat kunt u verwachten van de kerstbrunch:

Onze kaas komt van kaasboerderij “Cornelishoeve” uit Lekkerkerk…vers van het land

Kerstdiner

Op tweede kerstdag verzorgen wij een kerstdiner.
Het kerstdiner verzorgen wij als drie-gangen keuze menu voor slechts € 34,95

Voorgerechten

Carpaccio van eendenborst met sinaasappel, noten olie, gekarameliseerde walnoot en rucola

Sashimi van wilde zalm met geroosterde sesam, paksoi, vinaigrette van soja en papadums

Cappuccino van bospaddenstoelen bouillon, geroosterd suikerbrood en waterkers

 

Hoofdgerechten

Entrecote met truffelschuim, gekonfijte sjalot en friet van zoete aardappel

Kabeljauw met krokant van pastinaak, schuim van schaaldieren en rozenval aardappelen

Winterse lasagne met pompoen en vergeten groente

 

Nagerechten

Chocolade panna cotta met pepermunt schuim, lemon card en karamel ijs

Cheese cake van bosvruchten met spinsuiker en kletskoppen van hazelnoot

 

 

reserveren