Kerst

Kerst

Kerstmis (veelal zo aangeduid door Rooms-katholieken), kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) of het geboortefeest van de Heer is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.

Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Bethlehem.

Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk en de Ethiopisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.

Verschillende elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op voorchristelijke en Germaanse tradities. Het feest is in de recente geschiedenis in grote delen van de westerse wereld in hoge mate geseculariseerd.

Hoewel Pasen theologisch gezien veel belangrijker is, wordt buiten de Liturgie het kerstfeest in het Westen veel nadrukkelijker gevierd. In het christelijke Oosten is ook buiten de Kerk het Paasfeest belangrijker en speelt daarnaast het feest van Epifanie een belangrijkere rol. In de Ethiopisch-orthodoxe Kerk is Epifanie (Timkat in het Amhaars) zelfs de belangrijkste christelijke feestdag. 

Kerst bij HiP

Eerste kerstdag is HiP Alexandrium gesloten.
Op tweede kerstdag zullen wij een gezellige kerstbrunch verzorgen. En ’s avonds een kerstdiner. Beide arrangementen is uitsluitend op basis van reservering. Tussen de kerstbrunch en het kerstdiner is HiP gesloten om de zaak om te bouwen voor het diner.
Wij hebben de prijzen wederom zeer laag gehouden om het voor (bijna) iedereen mogelijk te maken om Kerstfeest buiten de deur te vieren.

Kerstbrunchbrood

De brunch is verdeeld in 2 zittingen de eerste zit start om 10:30 en de tweede zit om 13:00.  U mag dan twee uur onbeperkt van het uitgebreide kerstbuffet gebruikmaken (dranken zijn niet inbegrepen). 

De Kerstbrunch bieden wij aan voor slechts € 14,95 per persoon. Als er kinderen willen mee-eten…kan dit uiteraard voor een klein prijsje. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis en kinderen van 4 t/m 12 eten voor € 7,50 mee.

De brunch wordt in buffetvorm geserveerd en bevat het volgende:

Kerstdiner

Met het diner serveren wij een 3 gangen Proeverij menu voor € 37,50 p.p.

Vooraf:

◊ Cappuccino van pompoensoep met geroosterde pompoenpitten
◊ Spring roll van wilde zalm, met kruidensla en munt crème 
◊ Carpaccio van ossenhaas met parmezaanse kaas, gedroogde parmaham, rucola en aceto balsamico dressing. 

Hoofdgerecht: 

◊ Speenvarken gegaard in spek, met pastinaak crème en rode bietenjus. 
◊ Geroosterde rode mul, met romige risotto, pancetta, groene asperges en prei olie. 
◊ Avocado burger met rodekool salade en crispy onion rings. 

Dessert: 

◊ Chocolademousse met tofu van rode biet, frambozen, macarons, citrus slagroom en chocolade koekjes. 

*Bij iedere gang komt er een etagere op tafel met alle bovengenoemde gerechten. 

 

reserveren

Bel ons direct